TOKIO - Een onderzoekspanel heeft geen link gevonden tussen de georganiseerde misdaad en de boekhoudfraude bij de in opspraak geraakte Japanse fabrikant van camera's en optische apparatuur Olympus.

Dat maakte het panel dinsdag bekend.

Volgens de onderzoekers zijn twee voormalige topbestuurders van het bedrijf schuldig aan de fraude door omgerekend 1,3 miljard euro aan verliezen via boekhoudkundige trucs en betalingen aan schimmige tegenpartijen weg te poetsen.

De onderzoekscommissie is van mening dat tegen de oud-bestuurders juridische stappen moeten worden ondernomen. De accountants van Olympus hebben niet aan hun verplichtingen voldaan, aldus het panel.

Het aandeel Olympus is de laatste tijd sterk in waarde gedaald door alle onrust rond het bedrijf. De fraudezaak zou kunnen leiden tot het stopzetten van de beursnotering.

Dinsdag steeg het aandeel echter flink door groeiende hoop dat een beëindiging van de notering kan worden voorkomen.

Topman

Het boekhoudschandaal bij Olympus kwam aan het licht nadat de ontslagen topman, de Brit Michael Woodford, in oktober de fraudezaak publiekelijk bekend had gemaakt.

Olympus maakte dinsdag bekend dat de cijfers over het afgelopen kwartaal op 14 december worden gepubliceerd.

De tijdige cijferrapportage is een voorwaarde om de beursnotering te mogen behouden. Bovendien wil het bedrijf de resultaten over de afgelopen 5 jaar herzien en de aangepaste cijfers naar buiten brengen.