AMSTERDAM – De zwaarste hypotheekschulden zijn niet te vinden in Europese landen als Italië, Ierland, Spanje of Griekenland, maar in Nederland.

Dat beweert The Wall Street Journal maandag in een verhaal geschreven vanuit Almere, ‘buitenwijk van Amsterdam’.

Nederlandse huishoudens hebben meer geleend dan huishoudens in alle andere landen in de eurozone. De uitstaande hypotheekschuld bedraagt 249,5 procent van het beschikbare inkomen, aldus gegevens van Eurostat.

Ter vergelijking bedraagt die ratio in Portugal, de nummer twee, 129 procent. Finland staat op drie, met 102 procent. Het gemiddelde binnen de eurozone bedraagt 98,5 procent.

In de hele Europese Unie hebben alleen huishoudens in Denemarken meer schuld dan in Nederland.

De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Meevallen

Maar de problemen vallen mee, meldt de Amerikaanse zakenkrant. Vanwege het lage werkloosheidspercentage blijft het aantal huisuitzettingen in Nederland beperkt. Bovendien dalen de huizenprijzen in Nederland een stuk minder sterk dan in bijvoorbeeld de VS en Ierland.

Premier Mark Rutte toont zich in de krant niet onder de indruk van de cijfers. Hij wijst erop dat Nederlanders in pensioenfondsen evenveel gespaard hebben als de uitstaande hypotheekschuld en dat “we enorm veel spaargeld hebben".