DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft vertrouwen in de plannen waarmee de Italiaanse premier Mario Monti de hoge staatsschuld in zijn land wil aanpakken.

Rutte vindt wel dat het nu aankomt op snelle uitvoering van de maatregelen die niet alleen belangrijk zijn voor Italië, maar ook voor het terugbrengen van rust op de Europese financiële markt.

Monti verzekerde maandag dat hij voor kerst wil beginnen met de uitvoering van de plannen, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst maandag na afloop van het bezoek dat Rutte bracht aan Monti. De premiers keken ook vooruit naar de EU-top vrijdag.

Nederland wil het noodfonds voor de euro versterken en zet in op meer begrotingsdiscipline en een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds.

Niet-eurolanden

Monti en Rutte wijzen op het belang van het stimuleren van de economische groei. Monti gaf maandag aan dat ook de niet-eurolanden daarbij betrokken moeten blijven.

Rutte spreekt maandag ook nog met zijn Zweedse collega Fredrik Reinfeldt. Eerder had hij al contact met onder anderen David Cameron (Groot-Brittannië), Nicolas Sarkozy (Frankrijk) en José Manuel Barroso (voorzitter Europese Commissie).

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier