AMSTERDAM - De Nederlandse kantorenmarkt staat er slechter voor dan tot nog toe werd aangenomen.

Het FD trekt die conclusie na een onsuccesvolle poging om de kantorenportefeuille van vastgoedonderneming Uni-Invest te veilen. Het bedrijf moest zijn objecten verkopen vanwege herfinancieringsproblemen.

Het lukte de geldschieter van Uni-Invest, de Duitse Commerzbank, zelfs niet om met een korting van 40% van de 207 gebouwen af te komen.

Hoofddorp

Gebrek aan interesse drukte vooral de vraag naar leegstaande kantoren in plaatsen als Hoofddorp, Zoetermeer en Capelle aan den IJssel. Steden die geen aantrekkelijk oud centrum hebben en op grotere afstand van grote steden liggen.

Een partner bij een Londens advieshuis die de krant citeert zegt dit niet zo verrassend te vinden. Volgens hem is het in de huidige economische situatie nog lastiger geworden om een lening af te sluiten. "Banken zijn alleen bereid om geld te lenen voor vastgoed op toplocaties zoals de Zuidas".

Onduidelijk

Tot nu toe was het onduidelijk hoe groot de vraag naar kantoorpanden in Nederland was.
Volgens de krant schreef de Nederlandsche Bank in april al dat de afwaardering van ‘slechte’ objecten nog nauwelijks op gang was gekomen.

De kantorenveiling werd door de sector met nauw gevolgd, omdat het de eerste grote kantorenportefeuille was die onder de hamer ging.