AMSTERDAM - De resultaten van het onderzoek naar het in opspraak geraakte Olympus worden dinsdag bekendgemaakt. De uitkomst van het onderzoek zal de weg openen voor mogelijke strafrechtelijke klachten tegen oud-medewerkers van het bedrijf.

Dat meldt persbureau Reuters.

De maker van camera's en optische apparatuur voor de medische sector is verwikkeld in een omvangrijk schandaal. Het verdoezelde jarenlang verliezen op beleggingen met behulp van acquisities en betalingen aan adviseurs. Ook hield Olympus er een dubbele boekhouding op na.

Betrokkenen

Het huidige management beschuldigt oud- topman Tsuyoshi Kikukawa van betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad. Hij stapte eind oktober op bij Olympus nadat de fraude bekend werd.

Ook vice-president Hisashi Mori en bedrijfsaccountant Hideo Yamada zouden geweten hebben van de dubbele boekhouding. Olympus heeft al bekendgemaakt dat het alle betrokkenen zal aanklagen.

Cijfers

Het Japanse bedrijf moet voor 14 december zijn boekhouding corrigeren. Zaterdag werd bekend dat Olympus geen uitstel krijgt voor het presenteren van de derdekwartaalcijfers. Als het de cijfers niet voor de deadline produceert, is het volgens de regels over en sluiten aan de beurs in Tokio.