ROME - De Italiaanse premier Mario Monti heeft het kabinetsberaad over een breed pakket maatregelen ter waarde van 24 miljard euro om de overheidsfinanciën te versterken vervroegd van maandag naar zondag. Naar verwachting worden de maatregelen zondagmiddag al bekendgemaakt.

Eerder op de dag voerde Monti gesprekken met de vakbonden. Volgens Monti moet Italië "offers brengen, anders gaat het land bankroet en wordt de euro vernietigd''.

Monti zou van plan zijn de pensioenleeftijd te verhogen, de belastingen te verhogen en overheidsdiensten te privatiseren. De maatregelen worden waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar door het Italiaanse parlement goedgekeurd. De ingrepen moeten ervoor zorgen dat de Italiaanse begroting in 2013 in balans is.

Steun

De vakbonden lieten weten dat door de maatregelen gepensioneerden en armere werknemers hard worden geraakt, maar dat er brede steun is voor de plannen van Monti. Een definitief oordeel zal worden geveld zodra de plannen volledig bekend zijn gemaakt, aldus de bonden.

Noodlening

Italië wordt, anders dan Griekenland, Ierland en Portugal, te groot geacht om met noodleningen te redden. Een faillissement van Italië zou desastreuze gevolgen hebben voor de eurozone en zijn weerslag hebben op de mondiale economie.

Lees alles over de schuldencrisis