AMSTERDAM - Bij het invoeren van de euro is gemakzuchtig gehandeld en zijn grote fouten gemaakt. Daar wordt nu de prijs voor betaald.

Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gezegd voor de camera van KRO Brandpunt, laat het televisieprogramma zondag weten. Het programma wordt zondagavond uitgezonden.

Een voorganger van De Jager, Hans Hoogervorst, zei deze week dat de euro is mislukt. Zo ver wil De Jager volgens het programma niet gaan. Wel had Europa volgens hem veel strenger moeten zijn. Het had 'echt heel anders' gemoeten. "Het had nooit zo mogen zijn dat we het aan de blauwe ogen van een ieder hebben overgelaten om die regels die we hebben ook toe te passen."

Noord-Europa

Bij de Europese top aanstaande vrijdag moeten vooral de Zuid-Europese landen volgens hem echt over de brug komen. "Helaas hebben we tot voor kort gezien dat het gevoel voor urgentie niet door iedereen in heel Europa werd gedeeld." Vooral de hervormingen en bezuinigingen in Zuid-Europa laten volgens hem te lang op zich wachten.

Vorige week zondag zei directeur van het Centraal Plan Bureau Coen Teulings nog dat Noord-Europa aan zet is. Het zou snel duidelijk moeten maken dat het vertrouwen heeft in Zuid-Europa. Meer van het zuiden kon volgens hem niet worden verwacht. Hij wees erop dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vervangen door Mario Monti. "Noord-Europa is nu echt aan zet", zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.

Lees alles over de schuldencrisis