AMSTERDAM - De deadline voor Olympus om zijn derdekwartaalcijfers bekend te maken wordt niet uitgesteld.

Geen uitstel betekent dat het geplaagde bedrijf minder dan twee weken heeft om de boekhouding in orde te maken. Dat schrijft persbureau Reuters.

De Japanse camerafabrikant gaf vorige maand toe dat het jarenlang gesjoemeld heeft met cijfers. Zo heeft het meerdere keren verliezen op investeringen verborgen door die op te voeren als kosten bij overnames. Ook hield de ondermening er een dubbele boekhouding op na.

Olympus probeert nu de boekhouding te corrigeren en de laatste cijfers in te dienen. Als het bedrijf de cijfers niet voor 14 december produceert, is het volgens de regels over en sluiten aan de beurs in Tokio.

Uitstel

Eerder gingen er geruchten dat de Japanse beurswaakhond Financial Services Agency (FSA) de deadline zou verschuiven om Olympus op de beurs te houden. De toezichthouder heeft dat eerder gedaan, maar alleen in gevallen waar het om bedrijven ging die getroffen werden door een natuurramp of een andere factor waar het geen controle over had.

"Als Olympus de fraude eerder toegegeven had, zou er eerder een onderzoek gestart zijn en had het voldoende tijd gehad om de deadline te halen”, zegt een van de bronnen tegen Reuters.Een andere bron bij FSA zegt dat er zeker geen speciale uitzondering zal worden gemaakt voor Olympus.