TOULON - Frankrijk en Duitsland zullen zich samen inzetten voor een nieuw Europees verdrag. Dat moet zorgen voor meer begrotingsdiscipline.

Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag gezegd tijdens een toespraak in de plaats Toulon.

Sarkozy pleitte in de rede voor ''meer discipline, meer solidariteit, meer verantwoordelijkheid, echt economisch bestuur''. Volgens de president hebben de Europese landen elkaar nodig, maar heeft ''de crisis de zwaktes en tegenstellingen blootgelegd''.

De nieuwe regels betekenen echter niet dat Europa een stap dichter bij ''een overkoepelende staat'' komt, benadrukte Sarkozy.

Tijd

Volgens Sarkozy dringt de tijd. ''De wereld wacht niet op Europa. Als Europa niet snel genoeg verandert, zal de geschiedenis zich schrijven zonder Europa. Zonder veranderingen is het mogelijk dat Europa wordt weggevaagd door de crisis''.

De Franse president ziet een belangrijke rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) in het ondersteunen van de Europese economie, maar onderstreepte de onafhankelijkheid van het instituut. Frankrijk heeft de afgelopen tijd een aantal keer laten weten graag een actievere rol van de ECB te zien.

Schengen

Ook pleitte Sarkozy voor een vernieuwing van het verdrag van Schengen. ''Vrij verkeer van personen en goederen binnen de grenzen, zonder de buitengrenzen te controleren kan niet standhouden'', zo gaf hij aan.

De leiders van de Europese Unie komen volgende week bijeen in Brussel. Daar spreken ze over manieren om Europa door de moeilijke tijden te loodsen.

Polen

Ook de Poolse premier Donald Tusk vindt dat het Verdrag van Maastricht snel moet worden gewijzigd om meer financiële stabiliteit en integratie in de eurozone mogelijk te maken. 

Volgens Tusk moeten de wijzigingen leiden tot 'efficiënt management van de eurozone'. Polen is klaar om een actieve bijdrage te leveren aan de redding van de eurozone, omdat dat ook 'in het belang van Polen is', aldus Tusk.

Voorts wil Tusk graag dat Polen en andere EU-lidstaten die geen deel uitmaken van de eurozone ook mee mogen beslissen over maatregelen die de stabiliteit in de eurozone moeten herstellen.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier