BERLIJN - De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Roesler heeft een stappenplan opgesteld dat moet leiden tot een stabiliteitsunie.

Dat meldde de Duitse krant Die Welt donderdag.

Rösler wil onder meer dat er automatische sancties komen tegen landen die zich niet aan de begrotingsafspraken houden.

Ook wil hij de limiet voor het begrotingstekort als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) verlagen naar 2 procent. Nu geldt in Europees verband nog een maximum van 3 procent.

EU-subsidies

Als voorbeeld van automatische sancties, die alleen bij meerderheid van stemmen kunnen worden voorkomen, geeft hij het bevriezen van EU-subsidies.

Rösler wil ook regelen dat de Europese Commissie preventief automatische boetes kan opleggen, als de financiële situatie van een land zich zo ontwikkelt dat een overtreding onvermijdelijk is.

Stabiliteitscomité

Verder wil Rösler een 'stabiliteitscomité' van onafhankelijke experts oprichten, dat eurolanden aanbevelingen moet doen om hun concurrentievermogen te verbeteren en hun begrotingen moet controleren.

Hiernaast moet het comité erop toezien dat de eurolanden hun verplichtingen in het kader van het afgelopen lente overeengekomen euro-plus pact nakomen. In dit pact beloven de eurolanden hun economische beleid met elkaar te coördineren en hun concurrentievermogen te verbeteren.

Europese top

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble kondigde donderdag aan dat Duitsland tijdens de Europese top van volgende week een voorstel zal doen om speciale nationale fondsen op te richten waarin de schulden van eurolanden die boven het niveau van 60 procent van het binnenlands product (bbp) liggen, kunnen worden ondergebracht.

In dat geval zou er bijvoorbeeld een speciaal fonds kunnen worden opgericht waar de helft van de Italiaans staatsschuld in wordt gestopt. Italië heeft een schuld van ongeveer 120 procent van zijn bbp.

Alles over de schuldencrisis op de special