AMSTERDAM – De woningprijzen in Apeldoorn zijn in de afgelopen drie jaar het sterkst gedaald in vergelijking met andere woonplaatsen in Nederland.

De gemiddelde woonwaarde daalde daar met 6,7 procent. Gecorrigeerd voor inflatie is de woningwaarde in Apeldoorn zelfs met 11,7% gedaald. Ook in Eindhoven, Heerlen, Dordrecht en Geleen/Sittard daalden de woningprijzen met meer dan 5 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van Calcasa, dat gespecialiseerd is in de waardering van onroerend goed.

Utrecht

In steden als Amersfoort, Arnhem en Zwolle daalden de prijzen juist nauwelijks: het percentage ligt daar onder de 1 procent. In Utrecht stegen de prijzen zelfs licht. Wanneer de inflatie wordt meegenomen dalen de prijzen in deze steden wel sterker.

De gegevens zijn afkomstig van Calcasa. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Gemiddeld zijn de prijzen van woningen in Nederland in de afgelopen drie jaar met 4 procent gedaald. In de 22 grote steden lag deze daling gemiddeld lager: op 2,4 procent.

Eensgezinswoningen en appartementen die gebouwd zijn voor 1945 zijn het minste in waarde gedaald. Eensgezinswoningen die zijn gebouwd in de periode 1945-1980 zijn juist het meest in waarde gedaald, met 3,7 procent.