PEKING - Voor het eerst in bijna 3 jaar is er een krimp in de industriële productie in China.

Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex van november, zo maakte de Chinese Federatie van Logistiek en Inkoop donderdag bekend.

Er is sprake van minder nieuwe orders en nieuwe exportorders, wat duidt op verzwakking van de vraag naar in China geproduceerde producten zowel vanuit eigen land, als vanuit Europa en de Verenigde Staten.

Uit de gegevens blijkt dat de Chinese economie zal blijven vertragen, aldus overheidsanalist Zhang Liqun in de verklaring. Een enorme productieval sluit hij uit wegens de kracht van binnenlandse investeringen en consumptie.

PMI-index

De PMI-index voor de Chinese industrie zakte vorige maand tot 49 van 50,4 in oktober. Het is voor het eerst sinds februari 2009 dat de index onder de scheidslijn van 50 duikt. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

De inflatie in China zakte in oktober tot 5,5 procent op jaarbasis. Dat is het laagste niveau sinds mei. In juli bereikte de inflatie nog het hoogste niveau in 3 jaar met een piek van 6,5 procent.

Om de economische groei te stimuleren, verlaagde de Chinese centrale bank woensdag voor het eerst in bijna 3 jaar de kapitaaleisen voor banken. Dat moet de kredietverlening stimuleren en de economische groei aanjagen. De groei van China kwam in het derde kwartaal uit op 9,1 procent op jaarbasis tegen 9,5 procent in het voorgaande kwartaal.

Donderdag werd ook bekend dat de groei van de industrie in India in november naar het traagste tempo is gedaald in 32 maanden. De HSBC PMI-index zakte naar 51 van 52 in oktober. Daarmee blijft de sector nog net boven de grens van krimp.