BERLIJN - Corruptie staat een effectieve aanpak van de Europese schuldencrisis in de weg. Dat stelt Transparancy International (TI).

Volgens de non-gouvernementele organisatie is het onvermogen van overheden om belastingontduiking en omkoping tegen te gaan een van de oorzaken van de economische problemen in de eurozone.

Italië en Griekenland scoren dikke onvoldoendes op de wereldwijde Corruptie Perceptie Index, die TI donderdag heeft gepubliceerd.

TI geeft Griekenland op basis van vergelijkend onderzoek een 3,4 op een schaal van 1 (beschouwd als corrupt) tot 10 (beschouwd als niet corrupt). Italië scoort met een 3,9 ook een dikke onvoldoende.

Nederland

Nederland doet het met een 8,9 stukken beter, maar volgens de organisatie moet daar wel bij worden bedacht dat corruptie zich in het verborgene afspeelt en een hoge score dus niet wil zeggen dat er geen corruptie plaatsvindt.

Voor de ranglijst heeft de organisatie gebruikgemaakt van 17 verschillende onderzoeken waarin burgers of experts werd gevraagd naar hun ervaringen met corruptie in de publieke sector.

Minst corrupt

Nieuw-Zeeland komt met een score van 9,5 als het minst corrupte land uit de bus. Daarna komen Denemarken (9,4), Finland (9,4), Zweden (9,2) en Singapore (9,2).

Somalië en Noord-Korea delen de laatste plaats met 1,0. Transparancy International publiceerde de lijst voor het eerst in 1995.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier