AMSTERDAM - Polen die in Nederland werken, zijn goed voor de economie en de schatkist. Zij leveren een bijdrage aan de economische groei van 0,3 procentpunt, oftewel 1,8 miljard euro.

Ook leveren zij gezamenlijk gedurende hun hele verblijfsduur de schatkist 1,2 miljard euro op.

Dat blijkt uit onderzoek, dat woensdagmiddag in Amsterdam is gepresenteerd op een bijeenkomst van het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering.

Het rapport is opgesteld door onder andere Rob Ruhl, econoom bij ING Bank. Het is gebaseerd op bestaande studies.

Een Poolse arbeidsimmigrant die hier langere tijd blijft, levert de schatkist ruim 24.000 euro op, zo heeft het onderzoeksbureau SEO eerder becijferd, aldus Ruhl. Voor een kort verblijf is dat 1900 euro.

Verdringen

De komst van Polen levert op de arbeidsmarkt slechts in beperkte mate verdringing op. Vooral als het economisch slecht gaat, kunnen arbeidsmigranten tijdelijk Nederlandse werknemers verdringen en de lonen onder druk zetten.

De komst van Poolse werknemers kan in groeisectoren tot extra banen leiden. Zij vervullen vaak lager betaalde functies en doordat daarvoor mensen beschikbaar zijn, kunnen meer hogere functies ontstaan, die vaak door Nederlanders worden bekleed.