LONDEN - De belangrijkste centrale banken in de wereld nemen gezamenlijk maatregelen om de beschikbaarheid van liquide middelen in het financiële systeem te vergroten.

Dat werd woensdag bekendgemaakt.

De centrale banken willen daarmee de spanningen op de geldmarkt tegengaan en de economische activiteit stimuleren.

De banken die meewerken aan het programma zijn de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan, de centrale bank van Canada en de Zwitserse centrale bank.

Leningen

De centrale banken gaan onder andere vanaf 5 december de rente voor zogenaamde dollarswaps verlagen. Hierdoor wordt het voor banken goedkoper om dollars te verkrijgen.

Verder hebben de banken afgesproken dat ze makkelijker verschillende valuta’s aan elkaar kunnen uitwisselen waardoor banken in al deze landen kunnen lenen in verschillende valuta. De regeling loopt tot 1 februari 2013.

De ECB gaat ook regelmatig dollars beschikbaar stellen voor Europese banken in ruil voor onderpand.

Liquiditeitsprobleem

De maatregelen zijn vooral bedoeld om een dreigend liquiditeitsprobleem bij de banken tegen te gaan, legt Maarten Leen, hoofd macro-economie bij ING, uit.

Door het onderlinge wantrouwen is het vooral voor Europese banken steeds moeilijker dollars te krijgen. Als ze ze niet op de particuliere markt krijgen, kunnen ze nu bij de centrale banken terecht, aldus Leen.

Het besluit joeg de beurskoersen woensdag omhoog. De AEX-index steeg dankzij de ingreep tot vlak onder de 300 punten.

De AEX-index sloot 4,2 procent hoger op 299,68 punten. De MidKap-index steeg 3,6 procent tot 457,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 3,2 en 5 procent.

China

Ondertussen probeert ook de Chinese centrale bank ook meer liquiditeit in het Chinese financiële systeem te krijgen. De reserve-eisen voor Chinese banken zijn verlaagd met 0,5 procent. in feite hebben banken hierdoor meer geld over om uit te lenen.

Door de actie komt ongeveer 45 miljard euro vrij in het financiële systeem. Chinese banken hebben nu nog een reservekapitaal nodig van 21 procent.