DEN HAAG - Het ministerie van Financiën had in het begin van 2009 ''in het grootste geheim'' een wet voorbereid waarmee bankverzekeraar ING van het ene op het andere moment had kunnen worden genationaliseerd.

''Hij lag klaar om door de koningin te worden ondertekend op moment dat nodig zou zijn geweest'', zei oud-topambtenaar Ronald Gerritse van het ministerie van Financiën woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie.

Risico

Een overname van ING had een enorm risico voor de Nederlandse staat betekend. ING had in totaal voor 1300 tot 1400 miljard euro aan verplichtingen. Dat was 2,5 keer zo groot als de totale omvang van de Nederlandse economie. Het was een oplossing waarbij Gerritse het ''Spaans benauwd'' kreeg.

De problemen bij ING ''hielden maar niet op'', zei Gerritse. Daarom werd de wet voorbereid. Bij Financiën wisten maar zes mensen ervan, op andere departementen alleen de minister. De Raad van State had in het geheim advies uitgebracht.

Het was een ''paardenmiddel'', gaf Gerritse toe. Wat het kabinet later bij ABN Amro deed (de bank voor 17 miljard euro nationaliseren) was volgens Gerritse ''kinderspel'' vergeleken bij een nationalisatie van ING.

Rommelhypotheken

Het grootste probleem voor ING in het najaar van 2008 was een pakket van Amerikaanse rommelhypotheken (de zogeheten Alt A-portefeuille) met een oorspronkelijke waarde van 39 miljard dollar.

Door het inzakken van de Amerikaanse huizenmarkt waren de risico's op die portefeuille groot. De bank was daar volgens Gerritse ''bloednerveus'' over en wilde daarom al begin oktober garanties van de staat.

Details

Gerritse was daar tegen, niet alleen om principiële redenen, maar ook omdat de details niet bekend waren. ING kreeg echter wel 10 miljard euro kapitaalsteun van toenmalig minister Wouter Bos van Financiën.

Maar een maandje later was het probleem van de rommelhypotheken helemaal terug. Gerritse gaf toe dat hij de oplossing, waarbij Financiën eind januari 2009 voor 80 procent van de hypotheken garant ging staan, als een nederlaag heeft ervaren. ING had wat hem betreft meer ''op de blaren moeten zitten''.