DEN HAAG - ING bleek in oktober en november 2008 niet in staat om op eigen kracht het probleem van de Amerikaanse rommelhypotheken weg te werken.

Een eerste ronde van 10 miljard euro aan staatssteun bleek onvoldoende, waarna de bank begin december opnieuw bij de staat aan klopte.

Dat gebeurde tot grote onvrede van het ministerie van Financiën. ''Het probleem lag er nog en daar baalde ik van als een stekker’’, zei voormalig topambtenaar van Financiën Ronald Gerritse woensdag bij de parlementaire enquêtecommissie.

Rommelhypotheken

De risico’s op de rommelhypotheken, de zogenoemde Alt A-portefeuille, waren bijzonder groot en ING vroeg de Staat in oktober om hulp. Financiën was er principieel op tegen om de hele portefeuille inclusief risico's zo maar over te nemen. ING vond vervolgens een boekhoudkundige oplossing maar die bleek van korte duur. De ING-top was in die tijd ''nerveus’’, zei Gerritse.

Toen kwam ook de mogelijkheid van nationalisatie van de bank op tafel. Gerritse kreeg het daar ''Spaans benauwd’’ van, zei hij woensdag omdat ING ruim 1300 miljard euro aan verplichtingen op de balans had staan.