BRUSSEL - De problemen met overheidsschulden in Europa hebben zich volgens Europees president Herman Van Rompuy tot een regelrechte vertrouwenscrisis ontwikkeld.

Sommigen leggen de schuld daarvan bij de wispelturige financiële markt, maar het is een feit en we moeten er wat aan doen, aldus Van Rompuy woensdag in Brussel.

Hij sprak over een crisis van het totale systeem die een navenante aanpak vereist. Van Rompuy vindt dan ook dat er een wezenlijke stap moet worden gezet naar een werkelijke economische unie die past bij de al bestaande muntunie.

Fiscale unie

De oproep weerspiegelt signalen uit Duitsland en Frankrijk om sneller en vastberadener tot een volledigere fiscale unie te komen van de 17 eurolanden, zodat er meer controle komt op de begrotingen. Daarvoor zou wel een wijziging van Europese verdragen nodig zijn.

Een dergelijke stap vereist dat lidstaten offers brengen, benadrukte Van Rompuy. ''Of er nu een verdragswijziging komt of niet: het gaat in beide gevallen om het opgeven van soevereiniteit om de economische en monetaire unie van een structurele geloofwaardigheid te voorzien.''

Lees alles over de schuldencrisis