LEUSDEN - Het vertrouwen van consumenten in banken blijft broos en in de financiële sector als geheel erg laag.

Dat is de belangrijkste conclusie uit een woensdag gepubliceerd rapport over de publieke opinie over banken van marktonderzoekbureau MarketResponse.

Door alle ontwikkelingen in de sector is de consument zeer gevoelig geworden voor het handelen van banken, stelt directeur Wim Nieuwenhuijse van MarketResponse.

''Banken worden dan ook nauwlettend in de gaten gehouden door consumenten. Een misstap wordt genadeloos afgestraft.'' Ondanks de kritische houding van de consument, herstelt het vertrouwen langzaam. ''De gehele sector heeft echter nog een lange weg te gaan."

Analyse

Het rapport is gebaseerd op een analyse van ruim 500.000 onlineberichten die dit jaar door consumenten en onlinemedia zijn gepubliceerd. Het is een herhaling van het onderzoek dat in 2010 door MarketResponse is uitgevoerd.

Consumenten kunnen ook zeer enthousiast zijn over hun bank, blijkt uit het onderzoek. Dat geldt vooral 'nichebanken' als ASN Bank en Triodos die als 'duurzame' banken opereren.

''Klanten kiezen zeer bewust voor deze banken en willen dit uitdragen.Daarnaast slagen deze banken er in om hun beloften kennelijk om te zetten in daden. Dat zie je terug in het onlinesentiment en de waardering van klanten voor deze banken", aldus Nieuwenhuijse.