NEW YORK - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft dinsdag de kredietwaardigheid van de Rabobank verlaagd van AAA naar een stabiele AA-status.

S&P veranderde in totaal de status van 37 grote internationale banken.

De Rabobank blijft met de nieuwe status net als bij Moody's, Fitch en DBRS de hoogst gewaardeerde private bank ter wereld, aldus de Rabobank in een verklaring.

De meeste banken zoals Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo kregen een kredietverlaging.

Ook de status van Barclays, Royal Bank of Scotland en HSBC zakte. De Bank of China ging van A- naar A. De kredietbeoordeling van de Franse banken Societe Generale en BNP Paribas bleef gelijk.

Verklaring

S&P liet in een verklaring weten de banken te hebben getoetst aan de nieuwe criteria voor banken die 9 november werden bekendgemaakt.

Kredietbeoordelaar Moody's meldde dinsdag een mogelijke afwaardering te onderzoeken van de kredietwaardigheid van de achtergestelde leningen van 85 Europese banken.

Daaronder zijn er zes met een hoofdkantoor in Nederland: ABN Amro, ING, Rabobank, Friesland Bank, SNS Bank en Royal Bank of Scotland. Moody's houdt er rekening mee dat staatsgaranties op achtergestelde leningen in heel Europa gaan verdwijnen.