LONDEN - Douanebeambten, leraren en andere medewerkers van de Britse overheid gaan woensdag staken. Mogelijk leggen tot zo'n twee miljoen mensen het werk neer.

Dat hebben Britse vakbonden dinsdag bekendgemaakt. Het kan de grootste staking in tientallen jaren worden.

Naar verwachting levert de staking grote problemen op voor mensen die met het vliegtuig reizen. De vertragingen op de Britse luchthaven Heathrow kunnen oplopen tot twaalf uur, omdat medewerkers van de immigratiedienst niet op hun werk verschijnen.

De Britse autoriteiten rekenen er bovendien op dat negen van de tien scholen hun deuren gesloten houden. Ook medici en vuilnismannen gaan staken. De economische schade kan oplopen tot ongeveer een half miljard pond (bijna zeshonderd miljoen euro).

Mogelijk kan de staking uitlopen op de grootste sinds 1979. Toen bleven tienduizenden mensen thuis uit onvrede over salarissen. Sommige vakbonden beweren zelfs dat de werkonderbreking groter wordt dan de algemene staking van 1926 toen ongeveer 1,75 miljoen mensen staakten.

Onvrede

De staking komt voort uit onvrede over maatregelen van de Britse regering. Die wil onder meer de pensioenleeftijd en de belastingen verhogen. Bovendien wordt het pensioen berekend op basis van het gemiddelde salaris, in plaats van het laatst verdiende salaris.

Premier David Cameron heeft gezegd de hervormingen onverwijld door te voeren en riep de vakbonden op zich te richten op onderhandelingen. De regering heeft zelfs gedreigd met strengere wetgeving omtrent stakingen.