AMSTERDAM – De economische banden tussen de Verenigde Staten en Nederland leveren 625.000 banen op. "Ik zie bovendien groot potentieel voor verdere groei en het creëren van banen", aldus premier Mark Rutte.

Rutte stelt dit in een al uitgelekt persbericht van Business Wire.

Dit naar aanleiding van de studie ‘Economische banden tussen de Verenigde Staten en Nederland: een partnerschap dat werkt’, dat door de Nederlandse ambassade is gepubliceerd aan de vooravond van het staatsbezoek van Rutte aan de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis.

Rutte brengt dinsdag voor het eerst sinds zijn aantreden een bezoek aan Obama, dat nog moet plaatsvinden. In het persbericht lijkt het echter net alsof beide staatsheren al met elkaar hebben gesproken.

"De Nederlandse zakenwereld kijkt uit naar een intensieve dialoog met de Amerikaanse autoriteiten om de toekomstplannen te bespreken", zo zou Rutte tegen Obama hebben gezegd.

Investeerder

Uit het rapport blijkt dat Nederland met ruim 217 miljard de derde grootste investeerder in de VS is. Andersom is Nederland de grootste ontvanger van directe buitenlandse investeringen die de VS doen.

Verder is Nederland de negende grootste exportpartner voor de Amerikanen.

Er opereren meer dan 850 Nederlandse bedrijven in de Verenigde Staten. Deze banden komen het sterkste naar voren in de Amerikaanse staten Texas en Californië. Zo zijn in Texas meer dan 75 en in Californië  meer dan 80 Nederlandse bedrijven actief zoals Fugro, Heerema Offshore, KLM, en Shell Oil.