AMSTERDAM - De bemiddelingspoging in het conflict binnen vakcentrale FNV is 'nog geen steek verder gekomen'.

Dat schrijft de NOS op basis van een rondgang langs betrokkenen.

Begin oktober werden twee verkenners, PvdA'er Han Noten en ex-SER-topman Herman Wijffels, aangesteld om de ruzie rond het pensioenakkoord op te lossen. De vakcentrale stemde in met het akkoord, terwijl FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw ernstige bezwaren hadden.

Volgens de NOS is verdeeldheid tussen de negentien bonden binnen de FNV nog net zo groot als enkele maanden geleden. Volgens een bron blijven Bondgenoten en Abvakabo hangen bij de schuldvraag. "Ze eisen de kop van Agnes", zegt de bron doelende op FNV-voorzitter Jongerius.

Schuldvraag

De schuldvraag brengt de FNV echter niet verder, 'maar verdeelt en verscheurt de vakbeweging'. Komend weekend vergaderen de FNV-bonden over het tussenrapport van de twee verkenners.

Maandag schreef NRC Handelsblad op basis van bronnen dat de twee verkenners gaan concluderen dat het conflict wordt veroorzaakt door 'een gebrek aan individueel leiderschap en organisatievermogen'.

Han Noten

Het uitlekken van informatie is in deze tijd 'schijnbaar onvermijdelijk', reageert Noten dinsdag. "Dat het zolang stil is geweest, bijna zes weken, is eigenlijk al een klein wonder."

Noten benadrukt dat er nog niets naar buiten kan zijn gekomen over de uiteindelijke conclusies van de bemiddelaars. "Er kan niets uit een notitie zijn uitgelekt, want een notitie hebben we nog niet geschreven."

Uiterlijk maandag komen Noten en Wijffels met meer informatie over de bemiddelingspoging. "Overigens ben ik optimistisch. Niet omdat daar een reden voor is, maar omdat ik dat nu eenmaal ben." Collega-bemiddelaar Wijffels wilde niet reageren.