AMSTERDAM - Enkele Europese landen, die moeite hebben kopers te vinden voor hun staatsobligaties, zetten druk op hun banken om bij te springen als 'lender' of 'last resort'.

Hiermee worden in sommige gevallen de blootstelling aan risicovolle leningen van instellingen verder opgevoerd.

Onder andere Italië en Portugal zouden de eigen banken onder druk zetten om staatsobligaties te blijven kopen of in elk geval niet te verkopen, zeggen betrokken personen.

Ondertussen zijn in Spanje en andere Europese landen de hoeveelheden leningen die banken hebben uitstaan bij lokale en nationale overheden sterk gestegen.

Spagaat

De druk op de banken duidt op toenemende zorg in Europese landen die er financieel het slechtst voorstaan, dat zonder kopers hun kosten om te lenen uit de hand lopen.

Tegelijkertijd plaatst het de banken in een spagaat: beleggers en toezichthouders willen dat ze obligaties van zwakke eurolanden van de hand doen, terwijl politici eisen dat ze dit niet doen.

Deze week zal het animo enkele malen getest worden. De Italiaanse overheid zal dinsdag een bedrag van ten hoogste acht miljard euro aan staatsobligaties veilen. Donderdag volgt Spanje met een grote veiling.

Lees alles over de schuldencrisis