AMSTERDAM - Kredietbeoordelaar Moody's onderzoekt een mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid van de achtergestelde leningen van 85 Europese banken.

Zes van de 85 banken hebben een hoofdkantoor in Nederland. Dit maakte Moody's dinsdag bekend.

De zes Nederlandse banken zijn ABN Amro, ING, Rabobank, Friesland Bank, SNS Bank en Royal Bank of Scotland NV, dat een hoofdkantoor in Amsterdam heeft.

Moody's heroverweegt zijn kredietoordeel omdat het er rekening mee houdt dat staatsgaranties op achtergestelde leningen in heel Europa gaan verdwijnen. Eerder gebeurde dit al in Ierland, Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië.

Het feit dat het stoppen van de garanties op dergelijke leningen in Ierland geen besmetting richting andere soorten leningen met zich meebracht, is volgens Moody's reden aan te nemen dat zulke garanties alleen in uitzonderlijke gevallen zullen worden voortgezet.

Banken dwingen

Binnenkort komt de Europese Commissie met voorstellen die het naar verwachting van de kredietbeoordelaar mogelijk zullen maken banken te dwingen verliezen op achtergestelde leningen te accepteren, zonder dat hierbij sprake is van een wanbetalingsscenario.

Moody's laat op zijn website weten zijn kredietoordelen te laten afhangen van de inhoud van de uiteindelijke voorstellen. De meeste banken die Moody's onder de loep neemt bevinden zich in Spanje (21), Italië (17) en Oostenrijk (9).

Lees alles over de schuldencrisis