PARIJS - De eurozone verkeert als gevolg van de schuldencrisis al in een milde recessie en de Verenigde Staten lopen het risico besmet te raken door de Europese problemen.

Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport dat maandag is verschenen.

De OESO stelde de groeiverwachtingen voor de economieën van onder meer de eurozone en de VS flink naar beneden bij. Ook de wereldeconomie en -handel groeien langzamer dan eerder verwacht.

Volgens de OESO heeft in Europa met name de Europese Centrale Bank de macht om de crisis te bezweren.

De ECB zou snel de rente moeten verlagen en het programma om staatsobligaties op te kopen vergroten. Op deze manier zou de ECB steun bieden aan de economie en het vertrouwen vergroten.

Verwachting

De OESO stelt de verwachting voor de groei van eurozone voor volgend jaar bij tot 0,2 procent. Eerder meldde de OESO een groei van 2 procent te verwachten. Dit jaar groeit de economie van de landen die de euro gebruiken naar verwachting nog met 1,6 procent.

De gegevens zijn afkomstig van de OESO. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

De economische teruggang vraagt om ''een sterke verruiming van de monetaire politiek'', aldus de OESO. In 2013 zou de groei in de eurozone weer kunnen stijgen tot 1,4 procent.

De problemen rond de schuldencrisis zijn zeer besmettelijk en raken ook de sterkere landen van de eurozone, zo zei hoofdeconoom Pier Carlo Padoan van de OESO in een toelichting. ''Ook Duitsland wordt geraakt''.

VS

De VS heeft nog wel ruimte voor groei, gesteld dat de eurolanden optreden tegen de schuldencrisis en het Amerikaanse Congres een akkoord weet te sluiten over een nieuwe begroting.

Dit jaar groeit de Amerikaanse economie volgens de OESO met 1,7 procent en volgend jaar zit er een groei van 2 procent in. Voor 2013 verwacht de OESO een groei van 2,5 procent.

Ook China zal de gevolgen van de crisis voelen. De OESO voorspelt voor de sterkste economie in Azië een groei van 8,5 procent in 2012, tegen 9,3 dit jaar. Alleen Japan doet het volgend jaar beter dan in de afgelopen maanden. De Japanse economie maakt na de tsunami van afgelopen maart een sterke opleving door en groeit volgend jaar met 2 procent. Dit jaar zal er naar verwachting nog sprake zijn van een krimp van 0,3 procent.

Lees meer over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier