AMSTERDAM - Jürgen Stark, de vertrekkend hoofdeconoom van de Europese Centrale bank (ECB), is zeer bezorgd over de onafhankelijkheid van de bank.

"De politieke druk op de ECB is nu enorm", zei Stark in een afscheidsinterview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vooral de discussie over een grotere rol voor de centrale bank in de schuldencrisis baart hem zorgen.

"Het debat gaat over een uitbreiding van onze taken”, zei hij. “Dit beïnvloedt niet alleen onze onafhankelijkheid, maar het brengt het in gevaar”.

De ECB staat onder politieke druk om massaal obligaties in te kopen, maar geeft niet toe. Volgens Stark is het niet de taak van de centrale bank om de markten te corrigeren als die hogere rentes eisen van schuldenlanden.

Ontslag

Met die uitspraken staat hij lijnrecht tegenover zijn vroegere voorzitter Jean-Claude Trichet. Die gaf begin augustus opdracht om meer staatsobligaties op te kopen. De Duitser zou uit onvrede over het opkoopprogramma ontslag hebben genomen.

Stark zegt in het afscheidsinterview dat noch de obligaties, noch het inschakelen van de drukpersen de schuldencrisis op zal lossen.