ROME - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een reddingsplan voor Italië voorbereid met een waarde tot 600 miljard euro in het geval de financiële crisis in het land verder uit de hand loopt.

Dat meldde de Italiaanse krant La Stampa zondag op basis van bronnen bij het IMF.

Italië zou van het IMF een lening kunnen krijgen van 400 tot 600 miljard euro. Daardoor heeft Italië een periode van 12 tot 18 maanden om hervormingen en bezuinigingen door te voeren zonder daarbij voor herfinanciering van zijn staatsschuld naar de geldmarkten te hoeven, aldus La Stampa.

De rente op de IMF-lening zou 4 tot 5 procent bedragen. Dat is aanzienlijk minder dan de huidige rentestanden op Italiaanse staatsleningen op de obligatiemarkten van meer dan 7 procent.

ECB

Door de lening via het IMF te laten lopen, kan de Duitse weerstand om de Europese Centrale Bank (ECB) een grotere rol te laten spelen bij de bestrijding van de schuldencrisis worden omzeild, aldus de bronnen. De ECB zou wel samenwerken met het IMF in het reddingsplan voor Italië, omdat de omvang van het steunplan te groot is voor het IMF alleen.

De rente op Italiaanse staatsleningen is de laatste tijd scherp opgelopen omdat investeerders zich zorgen maken dat Italië ook om noodsteun zal moeten aankloppen. Het land gaat gebukt onder een staatsschuld van 1900 miljard euro en zwakke economische vooruitzichten.

Maatregelen

De Italiaanse krant Il Sole 24 Ore meldde zondag dat de regering van de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti extra maatregelen wil nemen die 15 miljard euro moeten opleveren. Het zou onder meer gaan om een hogere btw en een extra huizenbelasting. Ook zou de regering bepaalde overheidsdiensten toegankelijk willen maken voor concurrentie van private bedrijven.

Alles over de schuldencrisis op onze special