NICOSIA - Cyprus heeft moet spoedig effectieve bezuinigingsmaatregelen nemen om het vertrouwen van de financiële markten te herwinnen en te voorkomen dat het in een "bijzondere vervelende'' neerwaartse spiraal terechtkomt.

Dat heeft Athanasios Orphanides, gouverneur van de Centrale Bank van Cyprus, zaterdag gezegd.

Als de economische problemen in het land niet tijdig worden aangepakt zijn pijnlijke bezuinigingen en scherpe belastingverhogingen volgens hem onvermijdelijk. Cyprus is, met een economie van 17 miljard euro, een van de kleinste lidstaten van de eurozone.

Noodfonds

De financiële sector in het land is hard geraakt door de relatief grote blootstelling aan de Griekse schuldenlast. Beleggers vrezen dan ook dat problemen in de sector het land zullen dwingen om steun uit het Europese noodfonds te vragen.

Het overheidstekort van Cyprus komt dit jaar waarschijnlijk uit op bijna 7 procent van het bruto binnenlands product. Dankzij al eerder aangekondigde maatregelen lijkt dat volgend jaar te worden teruggebracht tot bijna 5 procent. Maar het Cypriotische begrotingstekort blijft daarmee boven de Europese limiet van 3 procent.

Alles over de schuldencrisis op onze special