RIJSWIJK - De prijzen van uien en aardappels zijn naar een dieptepunt gezakt. Een kilo uien doet op dit moment minder dan een cent.

De oogst in zowel Nederland als omringende landen was erg goed dit jaar en de afzetmarkt is verzadigd. In Zuid-Holland zijn er zelfs boeren die zakken uien en aardappels gratis weggeven.

Dat heeft voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep akkerbouw van LTO Nederland vrijdag laten weten.

''De prijzen worden gewoon bepaald door de markt'', legt een zegsman uit. ''Het is een kwestie van vraag en aanbod. En de vraag wordt niet groter. Dus de prijzen zijn simpelweg beroerd op dit moment.'

Omslaan

De laatste keer dat deze situatie zich in deze mate voordeed, was in het seizoen 2004-2005. De akkerbouwers slaan de oogst nu op in speciale schuren waar de uien en aardappels lange tijd goed blijven. ''De markt kan zo omslaan'', legt Haanstra uit.

''Dat hoort ook bij het vak. Maar anders zullen we in de lente een deel van de oogst wellicht moeten weggooien.''

Volgens de LTO-voorman is Nederland één van de grootste uienexporteurs van de wereld. De afzet is erg afhankelijk van het succes van de oogsten in andere delen van de wereld. ''Er zijn geen gebieden waar zich agrarische rampen hebben voorgedaan'', legt hij uit. ''Dus is er vanuit het buitenland weinig vraag op dit moment.''