BOEDAPEST - Kredietbeoordelaar Moody's heeft tot woede van de regering van Hongarije de kredietwaardigheid van dat land verlaagd.

Volgens Moody's heeft Hongarije een grote schuldenlast, terwijl de vooruitzichten op economische groei niet goed zijn.

De rente die Hongarije moet betalen op zijn leningen is vrijdag gestegen tot boven de 9 procent.

Dat gebeurde nadat Moody's de kredietwaardigheid van het land had verlaagd.

Zwart gat

De rente op obligaties met een looptijd van 3 jaar steeg met 0,7 procentpunt tot 9,1 procent. Voor de 10-jarige obligaties kwam de rente uit op 9,4 procent, 45 basispunten hoger dan donderdag.

Een handelaar in Boedapest zag het somber in: ''Alles is samengekomen. De Europese beurzen gaan omlaag, Amerika zit min of meer op slot, en de Hongaarse markten zijn gemankeerd zonder de aanwezigheid van pensioenfondsen. Het is een zwart gat''.

Hongarije klopte afgelopen week voor hulp aan bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en bij de Europese Unie. Dat verzoek illustreert volgens Moody's dat Hongarije, in 2008 van een bankroet gered door het IMF en de EU met een financiële injectie van 20 miljard euro, enorme financieringsuitdagingen heeft.

Dieptepunt

De koers van de Hongaarse forint ging eerder al naar een dieptepunt tegenover de euro, nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) had gewaarschuwd voor een lagere waardering van Hongarije. Maar S&P verlaagde zijn kredietwaardigheidsbeoordeling voor Hongarije niet.

Moody's deed dat wel en zette de rating op het niveau Ba1 met een negatieve verwachting. Het kredietbureau waarschuwde ook voor een nieuwe afwaardering wanneer er een verdere en significante afname is van de financiële kracht van de Hongaarse overheid.