BEIROET - Vertegenwoordigers van Arabische banken hebben zich donderdag hard gemaakt voor de oprichting van een noodfonds, dat gesteund wordt door de rijke Arabische landen. 

Volgens de bankiers is er een noodtoestand ontstaan door de onrust in diverse landen in de regio in combinatie met de mondiale financiële crisis.

Volgens topman Adnan Yousif van de Arabische Unie van Banken resulteren de opstanden tegen langzittende regimes in zware economische verliezen.

''We ontkomen er niet aan om de noodtoestand af te kondigen om de economische schade van de opstanden en de mondiale crisis in de Arabische wereld te beperken'', aldus Yousif.

Totalitaire regimes

Tunesië en Egypte, de 2 landen waar de totalitaire regimes het eerst sneuvelden, kennen volgens Yousif dit jaar een economische groei van respectievelijk 0 en 1,2 procent.

De economie van Jemen, waar president Saleh woensdag zijn vertrek aankondigde, krimpt volgens de bankier met 2,4 procent. Syrië, waar al 8 maanden een bloedige strijd woedt tegen president al-Assad, zal dit jaar een krimp van 2,2 procent kennen.

Alle berichten over de schuldencrisis 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten