BRUSSEL - De aanhoudende zorgen over de schuldencrisis zetten donderdag opnieuw druk op de waarde van Belgische staatsobligaties.

De rente op 10-jarige obligaties, die tegengesteld beweegt aan de waarde, liep in de middaghandel op tot 5,75 procent.

De Belgische rente is in de afgelopen 10 dagen met meer dan 1 procentpunt opgelopen. Investeerders maken zich zorgen over de politieke instabiliteit in het land, die het moeilijk maakt de grote staatsschuld aan te pakken.

In tegenstelling tot de rentes van Spanje en Italië wordt die van België vooralsnog niet geremd door steunaankopen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Obligaties

Die meldde zich de afgelopen dagen volgens handelaren wel op de markt voor Spaanse en Italiaanse obligaties, maar niet voor Belgische leningen. De Italiaanse rente liep donderdag op tot 7,15 procent.

In de ochtendhandel zakte het rendement nog tot minder dan 7 procent, maar die terugval was van tijdelijke aard. De rente op 10-jarige Spaanse obligaties lag net als woensdag op ongeveer 6,7 procent.

Het rendement op Duitse obligaties liep op tot 2,1 procent, dat is het hoogste niveau van de afgelopen maand. Het verschil met de rente op Franse obligaties liep daardoor terug tot 1,6 procentpunt. Vorige week bedroeg dit gat nog meer dan 2 procentpunt.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier