AMSTERDAM – Duitsland en Frankrijk komen binnen een paar dagen met voorstellen om de EU-verdragen te wijzigen.

Dit werd donderdag besloten tijdens een vergadering van Angela Merkel en Nicholas Sarkozy in Straatsburg. Daar praatten de twee met de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti, zo meldt Reuters.

De plannen moeten nog voor de EU-top in december worden gelanceerd, zo maakt Nicholas Sarkozy bekend.

De drie maakten bekend er alles aan te zullen doen de euro te redden.

Mening Merkel

Een strenger Europees toezicht op nationale begrotingen is voor Duitsland geen reden om in te stemmen met een grotere rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) bij het bestrijden van de schuldencrisis. Dat zei Merkel na het overleg met Sarkozy en Monti.

''Een eerste stap naar een gemeenschappelijk begrotingsbeleid is een goede stap, maar geen reden om mijn mening te veranderen'', zei Merkel over de rol van de ECB. De afgelopen maanden heeft Merkel keer op keer benadrukt dat de zelfstandigheid van de ECB niet in gevaar mag worden gebracht.

Sarkozy wees ook op het belang van die onafhankelijke positie. ''We moeten afzien van positieve of negatieve eisen aan de ECB'', zei hij. Eerder op de dag noemde zijn minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé meer actie van de centrale bank nog van het grootste belang.