AMSTERDAM - Supermarktketen Jumbo gaat branchegenoot C1000 overnemen van investeringsmaatschappij CVC.

Dat werd donderdag bekendgemaakt zonder het noemen van financiële details. CVC zette C1000 eerder dit jaar in de etalage. De supermarktketen zou naar verluidt tussen de 900 miljoen en 1 miljard euro moeten opbrengen.

De nieuwe combinatie telt 725 winkels, heeft een omzet van 7,5 miljard euro en een marktaandeel van circa 23 procent.

De directie van C1000 heeft zijn steun uitgesproken voor de overname. Jumbo en C1000 gaan met een nieuwe merkstrategie werken. Daarbij is het uitgangspunt dat zowel de Jumboformule als de C1000 Rood formule blijven bestaan.

Prijsverlaging

De overname is volgens analisten van Rabobank het 'minst aantrekkelijke scenario' voor branchegenoot Ahold. De prijspositie van AH zou met de tijd kunnen verslechteren als er meer winkels overgaan op de prijsformule van Jumbo, aldus de Rabobank.

De bank verwacht overigens dat Jumbo zo'n 10 tot 20 procent van de overgenomen winkels van C1000 zal verkopen.

Volgens de Rabobank zou Albert Heijn begin volgend jaar mogelijk al prijsverlagingen kunnen gaan doorvoeren om de nieuwe concurrentie voor te zijn en het prijsidee van de klant positief te houden.

Korte termijn

Op korte termijn zal Ahold echter weinig van de overname voelen. Fernand de Boer van Rabobank denkt dat de transactie op korte termijn zelfs gunstig voor Ahold zou kunnen uitpakken.

Jumbo heeft volgens hem nu weer een groot project omhanden. Had de markt eerder verwacht dat het bedrijf na de integratie van Super de Boer komend jaar ''agressiever op de trom'' zou gaan slaan, nu gebeurt dat waarschijnlijk niet, aldus De Boer.

Samenwerking

Jumbo en C1000 werkten al samen bij het opzetten van de inkoopcombinatie Bijeen. Dat inkoopbedrijf wordt nu onderdeel van de nieuwe organisatie.

Topman Frits van Eerd van Jumbo, directievoorzitter Tom Heidman van C1000 en hun financiële bestuurders Ton van Veen en Joost Sliepenbeek nemen zitting in de raad van bestuur van het nieuwe bedrijf. De huidige directies blijven Jumbo en C1000 leiden vanuit de bestaande hoofdkantoren.

Begin 2012

De overname van C1000 door Jumbo moet nog wel voorgelegd worden aan de mededingingsautoriteiten. De afronding wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2012. Daarna beginnen Jumbo en C1000 met de integratie.

Jumbo kocht eind 2009 ook al de ruim 300 winkels van Super de Boer. Daarvan werden er 125 doorverkocht.

Volg alle tweets over Jumbo op NUlive