AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wist al in 2005 dat vastgoedhandelaren een kartel vormden om executieveilingen van huizen naar hun hand te zetten.

Dat concludeert de Volkskrant donderdag op basis van gesprekken met handelaren, notarissen en een vertrouwelijk dossier van de NMa.

Ruim twee jaar geleden deed de NMa een inval bij tien huizenhandelaren. Op grond van de in beslag genomen administratie concludeerde de kartelwaakhond dat sprake was van een 'complexe en voortdurende inbreuk' op de mededingingsregels bij het veilen van huizen waarvan de eigenaren de lasten niet meer konden betalen.

Geen geheim

De twee hoofdverdachten, Jan Semplonius (66) en zijn zoon Henk (34), stellen nu dat de NMa al jaren eerder wist van de praktijken. "Wij hebben er nooit een geheim van gemaakt dat wij als groep op de veiling actief waren", stellen zij. "De notarissen die de veilingen controleerden wisten ervan, en de NMa is ook al jaren op de hoogte."

De handelaren probeerden door samen te werken panden tegen lage prijzen te kopen. Als dat lukte, werd de winst of het verlies naderhand verdeeld. De handelaren hielden lijsten bij van de deelnemers, zodat makkelijk achteraf verrekend kon worden.

De NMa zou die deelnemerslijsten in 2005 al in handen hebben gekregen via de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. De NMa zegt in een reactie dat het onderzoek nog loopt, en dat er in 2005 'onvoldoende bewijsmateriaal' was om in te grijpen.