LONDEN - De kredietwaardigheid van de leden van de eurozone komen mogelijk in gevaar als grote delen van de muntunie volgend jaar, zoals verwacht, in een recessie belanden.

Die waarschuwing gaf bestuurder David Beers van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) woensdag.

Beers is de man achter de verlaging van het kredietoordeel over de Verenigde Staten in augustus. Hij zei woensdag te verwachten dat de Europese Centrale Bank en de overheden van de eurolanden met een oplossing komen voor de schuldencrisis.

Belangen

''Met zulke grote belangen in het geding, zou je denken dat de monetaire en politieke autoriteiten een oplossing kunnen vinden'', aldus Beers. Hij verwacht onder meer een aangescherpte coördinatie van het beleid en een ''verdubbelde inzet'' van onder meer de eurogroep en de Europese Unie.

Beers verwacht dat Griekenland in de eurozone blijft. ''Ons basisscenario is dat de eurozone over 12 maanden uit dezelfde landen bestaat.'' Hij vindt het idee dat Griekenland beter af zou zijn buiten de muntunie een ''totaal verkeerde gedachte''.

Duitsland

Beers stond ook stil bij de tegenvallende obligatieveiling van Duitsland eerder op de dag. Het land haalde 3,6 miljard euro op, terwijl gemikt werd op 6 miljard euro.

''De beeldvorming in Duitsland over hoe de crisis bestreden moet worden, zou daardoor wel eens kunnen veranderen. Het is veelzeggend dat Duitsland steeds meer geld kwijt is om geld te lenen.''