ATHENE - Griekenland moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat het land uit de eurozone wordt gezet en tientallen jaren wordt teruggeworpen in levensstandaard.

Dat heeft de centrale bank van Griekenland woensdag gezegd.

De bank dringt er bij de nieuwe regeringscoalitie op aan om het vertrouwen te herstellen, de financiële huishouding op orde te krijgen en maatregelen te nemen om groei van de economie vlot te trekken.

Volgens de bank komt het er nu op aan. Politieke leiders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de kiezers ervan overtuigen dat pijnlijke hervormingen noodzakelijk zijn. ''Wat op het spel staat, is of Griekenland in de eurozone kan blijven.''

Werkloosheid

De centralebankautoriteiten verwachten dat de Griekse economie dit jaar met 5,5 procent krimpt, en dat de recessie zich in 2012 voortzet met een krimp van rond de 2,8 procent. De werkloosheid stijgt naar verwachting van 17 procent dit jaar naar boven de 18 procent volgend jaar.

Merkel

Griekenland kan alleen een nieuw deel van de noodhulp krijgen als er een handtekening staat onder de aangekondigde bezuinigingen, zo bevestigde de Duitse Bondskanselier Angela Merkel woensdag nog eens. Griekenland heeft de zesde tranche van acht miljard euro onder meer nodig om salarissen te kunnen betalen.

De zesde tranche is onderdeel van het eerste Griekse noodpakket van 110 miljard euro, waarover de Europese regeringsleiders het in mei vorig jaar eens werden.

Eind oktober besloten zij een tweede pakket van nog eens 130 miljard euro toe te kennen aan Griekenland. Voorwaarde is wel dat Griekenland flinke bezuinigingen doorvoert.

Handtekeningen

Merkel wil nu handtekeningen zien van de Griekse coalitiepartijen onder dit bezuinigingspakket voordat opnieuw geld wordt overgemaakt. De leider van de conservatieven, Antonis Samaras, zei eerder dat een handtekening volgens hem niet nodig is. De steun aan de eerder deze maand aangetreden eenheidsregering onder leiding van Lucas Papademos zou genoeg moeten zijn.

Dinsdag gaf minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan dat Griekenland zich door het politiek gesteggel 'buitenspel aan het zetten is'. In een heimelijke bijeenkomst met Finland en Duitsland is volgens hem overeengekomen dat als een oplossing uitblijft, de geldkraan dichtgaat.

Lees alles over de situatie in Griekenland