AMSTERDAM - Het reddingsplan voor de Belgisch-Franse bank Dexia is onwerkbaar.

Dat schrijft de Belgische krant De Standaard zonder bronnen te noemen. België zou zijn deel van de financiering niet kunnen waarmaken waardoor Frankrijk zijn deel wellicht moet verhogen. Zowel Frankrijk als België ontkent echter.

De euro op Aziatische markten daalde afgelopen nacht en bracht de munt tot 1,35 dollar. Hierbij spelen ook speculaties een rol dat de Triple-A-kredietrating van Frankrijk mogelijk wordt bedreigd.

België heeft volgens De Standaard aan Frankrijk gevraagd de voorwaarden voor de ontmanteling van Dexia te heronderhandelen. Een groter aandeel voor Frankrijk is een 'mogelijke uitkomst', aldus de krant.

België heeft zich verplicht om 60,5 procent van Dexia's financieringsbehoeften te garanderen. Dat impliceert echter dat de regering 54 miljard euro van de obligatiemarkt zou moeten ophalen en dat blijkt moeilijk met de financiële situatie van het land, meldt de krant.

Didier Reynders

De Belgische minister van financiën Didier Reynders ontkent volgens de krant dat de overeenkomst van begin oktober ter discussie staat. Ook Frankrijk ontkent te willen heronderhandelen over de overeenkomst.

Reynders reist woensdag wel naar Parijs. De genoemde reden is echter om te spreken over het bod om de 2017 World Fair naar Luik te halen, aldus De Standaard.