WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt met een nieuwe kredietfaciliteit.

Die is bestemd voor landen die het economisch relatief goed doen, maar die toch in de problemen dreigen te komen ''in tijden van verhoogde economische spanningen of spanningen op de markten''.

Dat heeft het IMF dinsdag bekendgemaakt.Komen deze landen in betalingsbalansproblemen, dan kunnen zij onmiddellijk een beroep doen op steun.

De nieuwe leenvorm lijkt bij uitstek gemaakt om in de huidige Europese schuldencrisis het ''besmettingsgevaar'' te beperken.

Zes maanden

Landen met betalingsbalansproblemen kunnen er een beroep op doen. Zij kunnen een krediet krijgen met een looptijd van zes maanden. In bepaalde omstandigheden kan de looptijd ook langer zijn.

Hiermee vergoot het IMF zijn vermogen financiering te verschaffen voor het voorkómen en oplossen van crises, zei IMF-voorzitter Christine Lagarde. Zij sprak van een ''nieuwe stap in het creëren van een wereldwijd financieel veiligheidsnet''.

Namen van landen die er gebruik van zouden kunnen maken, werden niet genoemd, maar te denken valt aan landen als Spanje en Italië die op de obligatiemarkt onder grote druk staan.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier