BREDA - Afvalverwerker ATM uit Moerdijk hangt een vordering van 13,6 miljoen euro boven het hoofd.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft ATM dit bedrag eind vorig eeuw verdiend door onder meer allerlei milieuregels te overtreden.

ATM werd hiervoor in april 2007 veroordeeld tot een boete van 160.000 euro waarvan 40.000 voorwaardelijk. De ontnemingsvordering komt vrijdag aan de orde tijdens een zitting van de strafrechter in Breda, kondigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dinsdag aan.

Volgens het OM heeft ATM op allerlei manieren criminele winst gemaakt. Zo verwerkte het bedrijf meer vervuilde grond dan was toegestaan. De extra omzet die ATM aldus genereerde, is in de visie van het OM illegaal verkregen en moet worden afgedragen aan de Staat.

Rekensom

Het OM eiste destijds 500.000 euro boete waarvan 150.000 euro voorwaardelijk tegen ATM, maar de rechtbank sprak de afvalverwerker deels vrij.

ATM stelde aanvankelijk beroep in tegen het vonnis, maar trok dit later in.

Een woordvoerder vertelde dinsdag desgevraagd dat het bedrijf zelf ook een rekensom heeft gemaakt van het profijt door de verwerking van meer dan de toegestane hoeveelheid afval. Die berekening valt tot zes keer lager uit dan de optelsom van het Openbaar Ministerie.

''Ik kan me niet voorstellen dat een rechter de totale som oplegt. Het is heel veel geld maar dat overleven we wel. We zien de uitkomst met vertrouwen tegemoet.''