BERLIJN - De invoering van euro-obligaties, door velen gezien als een mogelijke oplossing voor de schuldencrisis in de eurozone, kan alleen gebeuren naast een veel strenger begrotingsbeleid.

Dit zei Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) dinsdag op een conferentie in Berlijn.

''Voor mij is het duidelijk dat elke vorm van euro-obligaties hand in hand moet gaan met een aanzienlijk versterkt fiscaal toezicht en coördinatie van beleid, als essentiële tegenhanger'', zei hij.

Hervorming

''Met andere woorden, een diepgaande hervorming van het economisch bestuur naar een diepere integratie van beleid is een noodzakelijke voorwaarde voor elke serieuze stap in de richting van invoering van dergelijke stabiliteitsobligaties.''

Woensdag komt de Europese Commissie naar verwachting met voorstellen voor euro-obligaties, die ook suggesties zullen bevatten voor een strengere begrotingsdiscipline van eurozonelanden.

Rente

De euro-obligaties zouden ervoor zorgen dat de 17 eurolanden gezamenlijk de markt opgaan voor een deel van het kapitaal dat ze nodig hebben. Voor de landen die nu onder grote druk staan op de financiële markten zou dit het voordeel hebben dat ze over een deel van hun schulden minder rente hoeven betalen.

Voor landen die er goed voor staan gaat de gemiddelde rente omhoog. Voorstanders bepleiten echter dat de euro-obligaties ervoor kunnen zorgen dat grote reddingsoperaties voor landen met financiële problemen achterwege kunnen blijven.

Lees alles over de schuldencrisis