EINDHOVEN - Philips Nederland en de vakbonden stevenen af op een cao-conflict met bijbehorende acties. De concernraad van FNV Bondgenoten (die de onderhandelingen voeren) heeft het eindbod voor een nieuwe cao afgewezen, stelt een woordvoerster van van de bond dinsdag.

Vakbond De Unie wil zo snel mogelijk weer om de tafel. De bond gaat een brief sturen naar Philips met een verzoek daartoe. "We zien nog openingen", aldus een woorvoerder. "We willen argumenten uitwisselen en verder onderhandelen."

Philips biedt 2 procent meer loon en een eenmalige uitkering van procent. De vakbonden eisen minstens koopkrachtbehoud en dat komt neer op een loonstijging van 3,5 procent.

Philips heeft de bonden tot 15 maart de tijd om met het bod in te stemmen. Anders acht het bedrijf zich vrij om zelf te beslissen over betere arbeidsvoorwaarden.

Volgens een woordvoerder van FNV Bondgenoten betekent het dat er acties op stapel staan. "Onze leden moeten nog beslissen, maar ik denk niet dat zij voor dit voorstel stemmen", aldus de woordvoerster. "Wij vinden dit onbehoorlijk."