HOOFDDORP - Acties in de bouw zijn onvermijdelijk geworden. Dit concluderen FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps nadat dinsdag een poging is mislukt om het overleg over een nieuwe CAO voor de circa 180.000 bouwvakkers vlot te trekken.

De bonden bespreken woensdag welke actiemogelijkheden er zijn. Vorige week zijn er door bouwvakkers al diverse poortacties gehouden om de werkgevers onder druk te zetten in de onderhandelingen.

"De poortacties waren een opmaat. Nu komen de hardere actiemiddelen in zicht als stakingen", aldus een woordvoerder van FNV Bouw.

Volgens de bonden zijn de werkgevers, verenigd in het Algemeen Verbond Bouwbedrijf AVBB, tot nu alleen maar bezig de onderhandelingen te frustreren. "Het overleg stokt keer op keer doordat de werkgevers niet over het geheel willen praten voordat er overeenstemming is bereikt over de reisurenvergoeding. Daarmee legt het AVBB een dictaat op tafel, maar zo werkt het niet" , stelde bestuurder M. Post van de CNV-bond.

Zes keer

Werkgevers en bonden hebben inmiddels zes keer met elkaar om de tafel gezeten. "Wij kunnen het niet langer accepteren dat het AVBB nog steeds niet over een loonsverhoging wil praten en over zaken als ouderenbeleid. Ons rest niets anders dan het actietraject", aldus Post. De vakbonden eisen 4 procent loonsverhoging plus een winstuitkering in een periode van twaalf maanden.

Het AVBB wil af van de huidige CAO-bepaling dat werknemers na 50 kilometer te hebben gereden, voor elke volgende 50 kilometer een uur krijgen betaald. Het verbond pleit ervoor dat individuele werkgevers en werknemers zelf een regeling treffen die is gebaseerd op de werkelijke reistijd.

Een woordvoerder van het AVBB noemde de opstelling van de bonden teleurstellend. Volgens hem hebben de werkgevers zich wel degelijk bereid getoond de patstelling in de onderhandelingen te doorbreken. "Wij hebben pogingen gedaan om de kloof te dichten. Ook hebben we aangeboden om op 6 maart verder te praten, maar de bonden willen er niet aan."