DEN HAAG - De accijnsverhoging op tabak die zondag ingaat, is voor 6 procent van de volwassen rokers reden een einde te maken aan hun verslaving. Internationale onderzoeken laten dat zien bij een prijsverhoging van minimaal 10 procent, zei directeur T. Prins van antirook-organisatie Stivoro dinsdag.

Prins kan niet zeggen of de aankomende prijsstijging nu nog aanleiding is voor rokers om te stoppen. De accijnsverhoging was al bekend, dat fabrikanten meer vragen voor hun producten werd maandag pas duidelijk. De meeste mensen die wilden stoppen met roken, hebben dat per 1 januari gedaan, aldus Prins. De prijsverhogingen per 1 februari zijn misschien “een aansporing om niet terug te vallen”.

80 eurocent

Per 1 februari worden een pakje sigaretten van 25 stuks en een baal shag van 50 gram 55 eurocent duurder door accijnsverhoging plus BTW. Daarop komt een prijsverhoging van een aantal fabrikanten. Een roker betaalt daardoor gemiddeld 80 eurocent meer voor een pakje.

Jongeren

Voor heel jonge mensen is een forse prijsverhoging voor tabakswaren een goede reden om niet te gaan roken. Zij hebben minder geld te besteden dan ouderen en geven het over het algemeen liever uit aan andere zaken. Internationale onderzoeken tonen dat aan, aldus Prins.