DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager van Financiën zal de Tweede Kamer een flinke stapel van bestaande onderzoeken sturen naar verschillende scenario's over de toekomst van de eurozone.

De Jager zegde dat de Kamer woensdag toe, op verzoek van een meerderheid van VVD, CDA, PvdA en SGP. Hij zal er zelf een samenvatting bijleveren.

De Jager stelde dat er zowel in Nederland (Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank) als internationaal (OESO, IMF) al veel onderzoek is gedaan naar waarschijnlijke en onwaarschijnlijke ontwikkelingen in de eurozone.

De Jager ontkent dat er een plan B is voor het geval de eurocrisis volledig uit de hand loopt, maar hij houdt wel rekening met allerlei scenario's. Die gaan over de situatie die ontstaat als de plannen van de eurotop van eind oktober niet door kunnen gaan en de schuldencrisis in de eurozone volledig ontspoort.

Break up

Zo heeft het Centraal Planbureau al over het scenario van een ''break up'' van de eurozone geschreven. De Jager stuurde de Kamer dit voorjaar al een brief met verschillende scenario's. Daaruit bleek dat een chaotisch faillissement in Griekenland Nederland tientallen miljarden euro's kan kosten.

Eerder kondigde de PVV al aan een Brits bureau in te schakelen voor een onderzoek naar het herinvoeren van de gulden. PVV-Kamerlid Teun van Dijck sprak in het debat van een onafhankelijk topadviesbureau, maar gaf even later wel toe dat het bureau eurosceptisch is.

Geduld is op

De Jager reageerde fel op de leider van de Griekse conservatieve partij Antonis Samaras, die het niet nodig vindt dat de nieuwe Griekse regering de Europese Commissie schriftelijk belooft de door de commissie geëiste bezuinigingen en hervormingen door te voeren.

Het geduld in Noord-Europa met Griekenland is echt op, zei de CDA-minister. Als de Grieken niet voldoen aan de eisen van de andere eurozonelanden, dan ''houdt het op'' voor De Jager.

Alles over de Europese schuldencrisis in ons nieuwsdossier