DONGEN - 'De gulden mag van mij weer worden ingevoerd'. Vier op de tien Nederlanders zijn het met die stelling eens.

Dat blijkt uit een peiling onder 6000 huishoudens waarvan marktonderzoeker GfK de resultaten woensdag heeft gepubliceerd.

Vergeleken met vorig jaar is sprake van een minieme afname, 39,7 procent tegen 40,1 procent.

Vijf jaar geleden had nog meer dan de helft van de Nederlanders heimwee naar de gulden. Sindsdien is dat aandeel steeds gedaald, zo blijkt uit de gegevens van GfK. Vooral mensen met een lager inkomen verlangen nog vaak terug naar de oude munteenheid.

Vergissen

Tien jaar nadat de gulden ook in onze portemonnee werd vervangen door de euro, zegt meer dan driekwart van de ondervraagden (77 procent) gewend te zijn aan de Europese munt. Toch zegt bijna de helft (47 procent) nog wel eens terug te rekenen naar guldens in de supermarkt. Bij grote aankopen is dat bijna twee op de drie (65 procent).

Steeds minder mensen vergissen zich tussen de euro en de gulden. Toch overkomt dat 13 procent nog wel eens. Bijna de helft van de ondervraagden is het eens met de stelling dat producten goedkoper lijken door de euro en drie op de tien geven aan door de euro te veel geld uit te geven. Over één ding is bijna iedereen het eens: de euro is wel makkelijk op vakantie.

Het was de 15e keer dat GfK de meningen over de euro peilde. Dat gebeurde in de week van 30 mei tot en met 5 juni, dus nog voor de escalatie van de Europese schuldencrisis van de afgelopen weken. Volgens een vorige week vrijdag gehouden steekproef van Maurice de Hond zou een op de drie Nederlanders de gulden terug willen.