ATHENE - De leider van de Griekse conservatieve partij Antonis Samaras vindt het niet nodig dat de nieuwe Griekse regering de Europese Commissie schriftelijk belooft de door de commissie geëiste bezuinigingen en hervormingen door te voeren.

De leiders van de eurolanden willen Griekenland pas weer geld geven, als Athene de commissie een dergelijke brief stuurt.

Volgens Samaras geeft een positief resultaat van een vertrouwensstemming over de nieuwe Griekse regering echter voldoende garantie dat Griekenland zijn beloften over bezuinigingen en hervormingen zal nakomen.

Samaras heeft tot nu toe geweigerd de bedoelde brief te ondertekenen. ''Want is er een grotere blijk van toewijding mogelijk dan het schenken van vertrouwen aan een regering die juist is gevormd om die hervormingen door te voeren?'', luidde de retorische vraag die Samaras woensdag aan het Griekse parlement stelde.

'Eis blijft'

De voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker zei woensdag dat de eis van een schriftelijke belofte overeind blijft.

''We verbinden de uitkering van de zesde tranche van de noodhulp aan de ontvangst van een brief van de Griekse premier waarin hij belooft onze aanbevelingen uit te voeren'', zei Juncker in het Europees Parlement.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland