BREUKELEN - De regeringen van de eurolanden moeten het Europese noodfonds verdubbelen.

Dat vindt hoogleraar monetaire economie aan de Universiteit van Amsterdam Lex Hoogduin.

Op deze manier geven de lidstaten een signaal af aan de financiële markten dat zij pal achter de euro staan, zei Hoogduin dinsdag op een bijeenkomst op universiteit Nyenrode.

Mocht een verdubbeling van het noodfonds nog niet helpen, dan zal de Europese Centrale Bank volgens hem moeten bijspringen als 'lender of last resort'.

Bal bij probleemlanden

De bal ligt volgens de voormalige bestuurder van De Nederlandsche Bank echter in eerste instantie wel bij de probleemlanden zelf.

''Griekenland en Italië moeten allereerst hervormings- en bezuinigingsmaatregelen nemen. Vervolgens moeten de andere landen daarachter gaan staan en het noodfonds verhogen.''

Hefboomwerking

De verhoging van het noodfonds moet als het aan Hoogduin ligt niet komen van externe partijen als China of het IMF, en ook niet via een garantieconstructie waarbij het fonds via een hefboomwerking wordt verhoogd.

''De eurolanden moeten een ondubbelzinnig signaal afgeven. China zal nooit geld willen geven, als Nederland en Duitsland hun eigen munt niet eens willen redden.''

Als extra verzekering moet de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen bijspringen, vindt Hoogduin. ''De ECB heeft als opdracht de financiële stabiliteit van de eurozone te waarborgen, zolang dit de prijsstabiliteitsdoelstelling niet in gevaar brengt.''

Zelfs als de ECB een land als Italië met honderden miljarden euro's zou steunen, heeft dit volgens Hoogduin slechts een beperkte inflatie tot gevolg.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier.