DEN HAAG - Fabrikanten grijpen de accijnsverhoging op sigaretten en shag aan om de tabakswaren nog duurder te maken. Per februari wordt een pakje sigaretten (25 stuks) of shag (50 gram) eurocent duurder. Dat is voor 55 eurocent toe te schrijven aan de hogere belasting. De rest komt op het conto van de fabrikanten, zo heeft het ministerie van Financiën maandag bekendgemaakt.

Een pakje sigaretten of shag gaat vanaf volgende maand gemiddeld ,60 euro kosten. Prijzen kunnen per merk afwijken van de prijs. Volgens het ministerie hebben de fabrikanten en importeurs voor het merendeel de prijsverhoging doorgevoerd. Hoeveel een kleiner pakje van 20 sigaretten precies gaat kosten is niet bekend bij het ministerie.

De aanpassing van de prijs is opmerkelijk omdat de tabaksindustrie bij de verhoging van de accijns al klaagde over de gevolgen van duurdere sigaretten. De branche rekende op veel minder verkopen door de prijsverhoging die toen nog op 14 procent uitkwam. Dat zou de acccijnsopbrengsten zelfs kunnen drukken.

Volgens Financiën zakt de consumptie van tabak bij een prijsstijging van 10 procent echter met slechts 4 procent waardoor per saldo de inkomsten voor de schatkist toenemen. De hogere accijns brengt naar verwachting circa 400 miljoen euro op.